Despre clubul nostru

CLUBUL PRO DANCE STUDIO ESTE...

atât prin ramura dansului sportiv cât şi a dansului popular, autenticul continuator al Şcolii de dans I. C. Vasiliu înfiinţată în Braşov în urmă cu 50 de ani. Ramura dansului sportiv preluată de Ioana Mihalcea (fiica maestrului) şi dezvoltată din 1992 de la primul club afiliat Federaţiei Române de dans sportiv şi cu primele concursuri de gen organizate în Braşov şi până în prezent.

De aici au plecat generaţii de dansatori din care unii au devenit antrenori, cu propriile lor cluburi şi rezultate reprezentând tot ceea ce oferă azi Braşovul în materie de dans sportiv.

Repertoriul folcloric lăsat de la maestrul I. C. Vasiliu a devenit moştenirea îndreptăţită a formaţiei ROMÂNAŞUL, cu o bogată sursă de lucru pentru generaţiile de dansatori pe care Octavian Frunză ca un adevărat discipol le pregăteşte din 1999 şi până în prezent. Experienţa şi profesionalismul sunt ceea ce ne reprezintă!

PALMARES

Rezultatele în concursurile naţionale şi internaţionale ale perechilor antrenate pe parcursul timpului şi organizarea de competiţii precum: Cupa Braşov, Cupa României, Campionatul României şi Transylvanian Grand Prix reprezintă palmaresul antrenorului Ioana Mihalcea.

Formaţia ROMÂNAŞUL şi cursurile de dans popular pe care le dezvoltă, este singura autorizată să preia şi să menţină viu repertoriul format de I. C. Vasiliu, obiectivul fiind acela de a transmite noilor generaţii respectul şi dragostea pentru tradiție şi folclor, în spiritul mentorului nostru I. C. Vasiliu.

CE VĂ PUTEM ÎNVĂȚA?

♦ Dansuri de societate: Vals lent, Tango, Vals vienez, Foxtrot (dansuri standard); Samba, Cha cha, Rumba şi Jive (dansuri latino); Salsa, Bachata, Tango argentinian (dansuri la modă);

♦ Folclor: Hora, Sârbă, Brâu de Bran sau de Făgăraş, Învârtita, Haţegana şi multe alte ritmuri zonale dar nu numai.

ÎNSCRIE-TE ACUM LA CURSURI!

Suntem pregătiți să predăm la ori ce nivel de pregătire și vârstă, în ore de grup sau individuale. Coregrafii personalizate mirilor cât și programe susținute de dansatorii noștrii, la diferite ocazii și evenimente.

Dansul şi muzica populară dezvăluie, într-o manieră sinceră şi directă, aspiraţiile şi sentimentele oamenilor, însoțindu-i fidel atât în momentele sale de bucurie, cât şi cele de mâhnire, exprimând: caracterul, temperamentul, forţa, agerimea, înţelepciunea şi umorul poporului.

– I. C. Vasiliu

ISTORIC

I.C. VASILIU
(1931-1999)

S-a născut la Voineşti-Covasna. Tatăl, profesor de muzică şi dirijor de cor le educa copiilor dragostea şi respectul faţă de artă. Liceul făcut la Braşov este primul loc unde începe să adune tineri în jurul său, pentru a închega o formaţie de dansuri populare.

După terminare, se angajează la fabrica ” Carpatex” unde preia conducerea formaţiei şi începe să monteze dansuri de zonă, pe care le culegea la sfârşit de săptămână, alergând cu motocicleta prin satele din Ardeal. Desemnat a fi conducătorul ansamblului care se fiinţează în acelaşi timp cu Casa de Cultră braşoveană în 1958, i se deschide şansa de a-şi dezvolta cariera, în aşa fel, încât între 1962 şi 1974, Ansambulu devenit între timp POIENIŢA, a câştigat aproape 75% din trofeele şi festivalurile internaţionale la care a participat România până la momentul respectiv. Laureat al primului festival lnternațional din ţară, ansamblul a avut şansa ca sub îndrumarea lui I.C. Vasiliu să participe la nenumărate turnee în toate colţurile lumii.

DETERMINARE ȘI
PROFESIONALISM

Determinarea, corectitudinea, disciplina, omenia, profesionalismul, dragostea pentru tradiţie şi românism, au fost în timp lucrurile pe care s-au sprijinit nu numai cariera maestrului, ci elementele de educaţie a zecilor şi sutelor de copii şi adulţi care i-au fost dansatori.

Elemente de costum, dansuri şi obiceiuri aduse din vatra satului şi transpuse în montări cât mai autentice, au fost la vremea aceea elemente novatoare care nu i-au adus numai laude ci şi reacţii negative din partea autorităţilor de atunci. Cu toate acestea, repertoriul pe care maestrul a reuşit să-l cuprindă, indiferent unde a lucrat, a fost impresionant prin diversitatea lui. A scris cărţi despre folclorul ardelenesc faţă de care a avut o afecţiune aparte, a predat la diverse alte ansamburi din ţară, a lucrat în străinătate perioade îndelungate de timp, a ființat clasa de folclor la Școala Populară de artă a Braşovului, a colaborat cu spectacole de revistă, cu Opera braşoveană, a creat un ansamblu de copii Crai Nou (care mai fiinteză şi azi) şi ultima parte a vieţii sale a dedicat-o reabilitării şi dezvoltării dansului de bal.

PRIMA CARTE
(1989)

Prima carte scrisă în România despre acest stil, interzis în perioada comunistă, a conceput-o în 1989. A făcut parte din cei care au înfiinţa Federaţia Română de Dans Sportiv în 1992 şi a creat ca şi la folclor nenumăraţi discipoli care l-au urmat în această carieră.

El mai trăieşte şi azi prin noi, fie că suntem instructori şi antrenori care predăm altor generaţii lucrurile învăţate de la el, fie prin repertoriul pe care formaţia ROMÂNAŞUL se străduieşte să-l menţină viu şi mai ales prin amintirea afectivă a atâtor oameni care l-au cunoscut şi apreciat.

Am încercat să adunăm amintirile noastre într-o carte pe care i-am dedicat-o, dar spiritul lui covărşitor şi puterea lui de creaţie au fost că şi artă însăşi: flacăra aprinsă şi consumată în actul creaţiei! Ca recunoaştere a promovării folclorului şi a întregii sale cariere, I.C.Vasiliu a fost numit post mortem, Cetăţean de Onoare al oraşului Braşov.